tirsdag den 3. marts 2015

Personkarakteristik: "Hun ser godt ud" - Vita Andersen (1977)

Vita Andersen i 1979


Digtet "Hun ser godt ud" er fra 1977, og er skrevet af Vita Andersen.

I digtet beskrives en normal kvinde der ønsker at være perfekt.
Kvinden beskrives som havende en forestilling om den ideelle tilværelse, såsom ønsket om at have en hawaiigul entré ligesom i Bo Bedre.

Vi gætter på at kvinden er enlig udfra de informationer vi finder i teksten, som at hun selv putter børnene, og selv står for madlavningen - det at hun er enlig giver hende et enormt ansvar, og det tvinger hende ofte til at sætte sig selv i 2. række. Vi hører om manden Peter, der til tider kommer uanmeldt på besøg. "Peter kommer kun når hun er tyk af wienerbrød og portvin, og ikke har taget bad i fire dage", vi gætter på at Peter er en elsker der kun kommer på besøg for at dyrke sex med kvinden, og at hun også ønsker at se bedre ud for at imponere ham.



Kvinden pendler imellem to forskellige personer; den ene person, som har den perfekte morgen og det perfekte liv, og den anden som drikker for meget portvin og spiser for meget wienerbrød. Den ene person er den som hun er, og den anden er den som vil være. Situationen kan sammenlignes med situationen som mange unge piger er i, i vores tid. Jagten på den flotteste krop, ønsket om den flotteste lejlighed.
"Det perfekte menneske, med ungerne i rent smart tøj, og også hende selv" hun lader sin egen forestilling gå ud over hendes børn, da hun også ønsker at de skal se perfekte ud, og være perfekte. Det at hun ønsker at resten af verden skal se at hun har et perfekt liv, er noget som vi sagtens kan genkende fra vores hverdag; unge piger der kun viser de gode momenter fra deres hverdag på sociale medier - det er det samme der foregik dengang, 38 år tilbage i historien.

"Drikker the uden at spise noget til, hun skal tabe fem kilo" det lyder som noget taget direkte fra en sang skrevet af Medina. Digtet er et bevis på at kropsidealer har hersket længe, og nok ikke forsvinder foreløbig.

En sidste ting vi lægger mærke til ved hovedpersonen er at hun ikke er glad for sit arbejde. Det at hun ikke er begejstret for sin hovedbeskæftigelse bidrager nok til at hendes humør er meget svingende; at hun er selvsikker den ene dag, og nedtrykt den anden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar