torsdag den 5. marts 2015

"Hun ser godt ud" - Vita Andersen



1. Karakteriser sproget. Hvordan passer digtets titel til digtet?
  • Titlen: Titlen er "Hun ser godt ud," fordi digtet handler om en kvinder der konstant prøver at "se godt ud" da hun er overbevist om at det er vejen til lykke.
  • Sproget: Sproget er nutidigt selvom digtet er skrevet i 1977. Når man læser digtet får man et billede i hovedet, som sagtens kunne være taget direkte ud fra vores hverdag. I og med at der er mange gentagelser i teksten (som at mange af versene starter med "hun" eller "og") og det giver en opgivende tone i digtet, det bliver meget dikterende og monotomt. Handlingen i digtet beskrives som en masse ting kvinden gør, og ikke som noget hun føler. Trods det får vi igennem hendes handlinger et godt billede af hvordan hun har det.
2. Sammenlign første og sidste strofe, hvilken udvikling sker i digtet?
  • Den første strofe: Den første strofe indledes med at kvinden har det godt, og har styrt på det hel. Hun har en masse planer og en god idé om hvordan hendes liv skal være. I de sidste fem vers fornemmer vi at der alligevel er en bagside af medaljen, men strofen afsluttes alligevel med at "hun har det jo godt"
  • Den sidste strofe: Hvert vers i sidste strofe fortæller os om alle de dårlige ting i hendes hverdag. Strofen afsluttes med at hun drikker alt portvinen og falder i søvn; det gør hun for at glemme at hun imorgen vågner op til en normal hverdag.
3. Hvilket kvindesyn præsenteres i digtet? Hvilke krav stilles direkte og indirekte til kvinden i digtet, og hvem stiller disse krav?
  • Kvindesynet der præsenteres i digtet er ikke langt fra de vi har idag. Kvinden får stillet høje krav om både bolig, krop og tøj.I digtet er det mændene der stiller de høje krav. Man fornemmer nemt at kvinden er ude på at gøre alt rigtig for at imponere Peter, som hun får besøg af i ny og næ.
4. Hvordan opfatter i Vita Andersens budskab i digtet?
  • Digtets budskab er meget relevant for den tid vi lever i lige nu. Derfor bliver budskabet meget klart, da det stadig er noget som vi kæmper med i dag. Vi opfatter Vita Andersens budskab som stadig relevant.
5. Hvilken udvikling i kvindesystemet opfatter i, der er sket fra Blichers over Amalie Skram og Karen Blixen, til Vita Andersen?
  • I Blochers noveller skrev han bla. om mandens begær efter kvinden, men også om kvindens begær efter manden. Den ærlighed fornemmer vi også i Vita Andersens digt, hvor hun beskriver kvindens usikker hed samt søgen efter at være "perfekt."
6. Hvilket mandesyn præsenteres i digtet?

  •  Og Peter kommer kun når hun er tyk af wienerbrød og portvin. Der vil altid være noget galt i peters øjne. Hun kan aldrig være perfekt uanset hvor meget hun prøver.

8. De manglende store bogstaver?
  • De manglende store bogstaver kan gøre digtet mindre formelt, og mere nutidigt, mere personligt = subjektivt.
9. Opbygning, strofer, og vers?
  • Digtet er bygget op i 5 strofer. 
  1. strofe starter kvinden med at have det godt. Men får det værre i slutningen af strofen. 
  2. strofe fortæller hun om alle de ting hun gerne vil ændre for at nå det perfekte, men ender igen med at få det værre. 
  3. strofe fortæller hun om sit tidligere ægteskab og hvordan hendes nuværende tilværelse overhovedet ikke er blevet som hun havde regnet med. 
  4. Strofe fortæller hun om hvordan hun prøver at ændre sig og nette sig for at blive god nok til Peter. Og hvordan hun bliver nød til at drikke for at overleve tanken om imorgen. 
  5. Strofe drikker hun hele portvinsflasken og falder i søvn for at undgå alle "problemerne" og usikkerheden. 
  • Der er ingen rim i digtet, man kan næsten sige at digtet er en stor lang opremsning af ting der kan forbedres ved kvindens liv. 

1 kommentar: