tirsdag den 10. marts 2015

Ægte Brøker (Jesper Wung-sun) - Spørgsmål til teksten (Emma S)

1. Hvorfor hedder bogen ægte brøker?
En ægte brøk er en brøk hvor tælleren er mindre end nævneren.
Hvor en uægte brøk er en brøk hvor tælleren er større end nævneren.
Marcus og Janus’ liv er ligesom en brøk der ikke går op. Verden er uægte alt omkring dem er uægte. Indtil de til sidst får brøken/livet til at gå op. Og så sker der endeligt noget der føles ægte.
De to drenge er en ægte brøk: Som janus selv beskriver det: "En person der er skrevet ud af den ligning der hedder menneskeligt samkvem"

2. Forklar kompositionen
Berettermodellen:

I starten af bogen møder man Caligula den romerske kejser.
Bogen bygger en stemning op omkring drengene og deres tilværelse/livssyn. Man intruduceres til dem og deres verden.
Senere i bogen lærer man dem nærmere at kende, deres baggrund, familie og forhold. 

Point of no return: Da Marcus køber pistolerne. Når pistolerne er købt ved man at nogen skal dræbe. Man fornemmer hvor historiens handling er på vej hen. 

Klimaks: Skoleskyderierne

3. Caligula
Caligula var kejser over rom. Hans fire år som kejser over rom var katastrofale. Nogle mente at han var decideret sindssyg. Han beskrives som: grusom og blodigtøestig. Han blev myrdet januar 41 af officerer fra prætorianergarden, hvis leder han havde fornærmet.

5. Navnesymbolik: Hvad betyder navnene Marcus og Janus, og hvor stammer de fra?
  • Marcus: Marcus betyder den stridbare. Et romersk slægtsnavn formentlig i forbindelse med krigsguden Mars.
  • Janus: Janus er en romersk gud, der stod for fremtid og fortid.

6. Hvilke farer er der forbundet med at udelukkende have virtuelle fælles- og venskaber?
Ved udelukkende at have virtuelle venskaber, kan man måske ikke fungere når det så kommer til socialtsamvær på fx. arbejdspladser, forældremøder osv. Man lærer ikke at begå sig i socialesammenhænge, hvilket er en af de største dele af livet. Og kan derfor være et “handicap” når man bliver voksen. Plus at den menneskelige kontakt og forståelse vil også være manglende.

7. Hvilke faktorer kan udløse sådan en marginalisering, at det kan resultere i selvmord og/eller skoleskyderier?
I forhold til bogen kan man sige, at drengene har haft en hård start på livet. Janus  er familiens Forte sår (Sorte får)  og har altid har følt sig  anderledes end sin familie og de mennesker han omgiver sig med.
Marcus hvis far døde af kraft og hvis mor man ikke hører meget til og ikke kan udfylde den manglende faderrolle i Marcus’ liv. Begge drenge har oplevet et stort tab/svigt tidligt i deres liv. Svigt gør noget ved folk. Tænder en glød af ulykke inden i. 
De føler sig begge anderledes og isoleret fra deres omgivelser, måske grundet en konstant søgning efter noget ikke eksisterende.

11. Under strømafbrydelsen på side 51 tænker Marcus, at dette øjeblik er det lykkeligste i hele hans liv. Hvorfor?
Alt det overfladiske (uægte) er væk og de sidder bare sammen og nyder hinandens nærvær. Et helt ægte øjeblik hvor han ikke skal bevise noget overfor nogen. 

12. Her er to synspunkter vælg et af dem, og argumenter for det. Synspunkt A: I en verden med flere og flere marginaliserede unge, lettere adgang til våben og en dyrkelse af massemordere, er det et under, at vi ikke har oplevet (flere) skoleskyderier i DK?
Ja det er et under at vi endnu ikke har oplevet flere skoleskyderier på de danske skoler rundt omkring i landet. Unge der lever i et samfund hvor man presses gennem uddannelsessystemet, vil automatisk søge efter noget dybere, en følelse af noget ægte, en følelse der oftes kommer ved at føle sig marginaliseret i forhold til sine omgivelser. Jeg mener at folkeskolerne er begyndt at fokusere mere og mere på produktivitet frem for fællesskab, socialtsamvær og forståelse af hinanden og hinandens forskelligheder. Hvilket kan gøre at nogle måske vil få en mangel af forståelse over for sine klassekammerater, kollegaer osv.

14. Hvad handler Marcus’ drunkstunt på side 71 og frem om? Hvorfor gør han det?
Når Marcus drikker i selskab med de andre gymnasiefyre er han en del af fællesskab udadtil, men indvendig føler han sig stadig ensom og isoleret. Jo mere han drikker jo længere væk kommer han fra sig selv og hans omgivelser (elendigheden).



15. Janus og forældrene - Marcus og Anna: Hvilke lighedspunkter er der i disse relationer?

16. Tema og budskab. Hvad kan man lære af denne bog? Og hvem skal lære det?
Jeg tror at Ægte brøker er en bog stort set alle unge kan få noget ud af, om det så er noget posetivt eller negativt kommer an på hvem der læser den. Jeg synes personligt at man kan relatere til nogen af de følelser og situationer hovedpersonerne oplever/bliver sat i. Især det at føle sig anderledes og isoleret fra fælleskabet. 

Tema:
  • Frustrede hankønsvæsner
  • Ungdomsliv
  • At føle sig anderledes (Forte sår = Sorte får)
  • Venskaber
  • Skoleskyderi

Ingen kommentarer:

Send en kommentar